Esti pe pagina lui Székely

 

- Micul Alexander

Detin o femela de "Micul Alexander" care e deja un membru de familie destul de galagios. Unii dau bani sa-si faca papagalul sa vorbeasca, eu as da bani sa o fac sa taca pentru ca e foarte galagioasa si totusi nu spune nimic.
Photobucket
Papagalul Micul Alexander(Psittacula Krameri)

Foarte pretuita de conducatorii din India, cu secole in urma, aceasta pasare impresionanta este in prezent inmultita din ce in ce mai mult .Penajul femelelor si cel al masculilor este identic, cu exceptia gulerului distinct pe care masculii il dobandesc in jurul varstei de 3 ani.Oferiti-le acestor pasari viguroase mancare speciala pentru papagali,seminte de cereale(inclusiv crupele acestora), fructe si hrana verde si instalati-le intr-o voliera.Imperecheati-le doar intre ele pentru a fi siguri cu privire la descendenta puilor.Coloratia albastra difera putin ca intensitate de la un exemplar la altul.Coloratia normala a papagalilor cu inel la gat este verde dar intalnim si varietatea alb sau galben.

Caracteristici:

Lungime : 40 cm
Durata medie de viata :15 ani
Determinarea sexului : lipsa gulerului la femele
Tip de cuibar : cutie - cuibar
Perioada de incubatie : 24 zile
Aptitudini pentru zbor : dupa 50 zile
===============================================================

Prezentare Micul Alexandru



Denumiri in alte limbi:
Latina : Psittacula krameri
Engleza : Ring-necked Parakeet
Germana : Afrikanischer Halsbandsittich sau Kleiner Alexandersittich
Subspecii:
Psittacula k. krameri (subspecia de baza)
Psittacula k. parvirostris (Abyssinian Parakeet / Abessinischer Halsbandsittich )
Psittacula k. borealis (Neumann's Ring-necked Parakeet / Neumanns Halsbandsittich )
Psittacula k. manillensis (Indian Ring-necked Parakeet / Indischer Halsbandsittich)
Descriere:
PKK - in general verde; fata, abdomenul si partea inferioara a aripiilor cu nuante de galben; partea din spate a gatului si a capului poate prezenta nuante de albastru; barbia, banda larga de pe obraz si linia subtire intre ochi si cioc neagra; o linie subtire roz inspre partea de spate a gatului; partea superioara a penelor din zona mijlocie a cozii de nuanta albastra cu varfuri de nuanta galben-verzuie, celelalte pene fiind verzi; partea inferioara a penelor cozii de nuanta neagra pentru penele mijlocii si o nuanta galben-oliv pentru restul; ciocul rosu cu nuante si margini/vârf negru; irisii alb-galbui; picioarele gri-verzui. Femela fara inelul negru/roz pe obraz si gât; penele mijlocii ala cozii sunt in medie mai mici ca la mascul. Ca pui, isi pastreaza caracteristicile femelei doar ca ciocul are nuante de roz pal iar irisul are o culoare alb-gri. Penajul de adult se dezvolta de pe la 18 luni si se definitiveaza pe la 32 de luni.
Alexandru Etiopian (PKP)- In principiu isi pastreaza descrierea de mai sus. Diferentele apar in culoarea fetei care este de un verde pal, pieptul si abdomenul prezinta atât pentru mascul cât si pentru femela o pata de nuanta gri, mandibula superioara a ciocului mai mica, de culoare rosie cu vârfuri/margini negre.
Alexandru lui Neumann (PKB)- ca si specia de baza doar ca nuantele de albastru sunt limitate la partea din spate a "inelului"; pieptul si abdomenul prezinta o pata albicioasa; ciocul mai mare si de o culoare rosie, mandibula inferioara marcata cu negru la multe exemplare.
Alexandru Indian (PKM)- ca si krameri, insa are un colorit general mai inchis; fata este de un verde puternic; o pata de nuanta albastra in jurul cefei, ce pentru multe pasari se extinde pe tot spatele capului; pieptul si abdomenul cu o nuanta albastru-cenusiu; mandibula superioara de culoare rosie, mandibula inferioara de culoare neagra; dimensiuni mai mari ca PKK.
Dimensiuni:
PKK - 40cm, anvergura aripilor 142 - 157 mm
PKP - 40cm, anvergura aripilor 146 - 160 mm
PKB - 43cm, anvergura aripilor 170 - 178 mm
PKM - 42cm, anvergura aripilor 153 - 180 mm
Aria de distrbutie:
PKK - vestul africii în Guinea, Senegal, sudul Mauritaniei si Sudanului, vestul si estul Sudanului
PKP - nordvestul Somaliei, nordul si vestul Etiopiei, Sudan
PKB - vestul Pakistanului, nordul Indiei, Nepal, Burma - subspecie larg raspandita
PKM - Sudul Indiei(sub latitudinea 20°N); Ceylon si insula Rameswaram; subspecie larg raspandita
Habitat:
    Toate tipurile de teren deschis cu copaci, zone cu tufisuri cu tepi specifice savanei, paduri(foioase,conifere) si lastarisuri. Întâlnit cu regularitate în zone cu culturi agricole, zone urbane(parcuri, gradini) si mai rar în spatii urbane deschise(piete). Se mai gaseste pe plantatiile de cafea si în livezi unde se hräneste.
Statut:
    Este o specie comuna chiar foarte comuna în preajma localitatilor din aria de distributie. Are o prezenta sezoniera sau chiar rara în unele parti din aria de distributie a speciei.
Obiceiuri:
    Cel mai des a fost observat in grupuri mici; se aduna in stoluri mari(uneori în mai mult de 1000 de exemplare) pentru a se hranii sau a se culca. Curios, galagios si tupeist/fara timiditate, prefera sa stea doar intr-o singura zona , plimbându-se în jurul ei pentru hrana. Zborul este rapid si direct cu batai rapide ale aripilor. Comunicarea se face prin strigate puternice, in special în timpul zborului sau înaite de culcare.
Hrana în salbaticie:
    Seminte, fructe, fructe mici(berries), flori si nectar - prefera în special florile arborelui de matase de bumbac(salmalia malabarica) si florile arborelui de coral indian(Erythrina indica). Dupa sezonul de împerechere, în unele zone din India, se aduna în stoluri imense pentru a se hrani si dau iama prin lanurile cu grâu, mei, orez, porumb sau în livezii sau plantatiile de cafea producând pagube considerabile.
Imperecherea:
Anotimpul de împerechere variaza: Decembrie ÷ Mai în India, Noiembrie ÷ Iunie în Ceylon(Sri Lanka), August ÷ Noiembrie în Africa
Comportament prenuptial: sunete moi, ciripituri; femela îsi misca capul în semicerc, îsi dilata pupilele si îsi ridica/întinde aripile; masculul îsi ridica un picior si hraneste femela inaintea copularii
Cuibaresc în scorburi în copaci înalti; des în crapaturile zidurilor sau în streasini ; ocazional în palmieri uscati si copaci de esenta moale cu scorburi abandonate. Cuiburile sunt captusite cu lemn putred/rumegus.
Ouale sunt clocite pe rând de ambi parteneri, femela stând în general mai mult pe oua. Femela depune între 2 si 6 oua,ouale masurând 30.7 x 23.8 mm. Incubatia dureaza intre 21 si 24 de zile. Penajul se dezvolta in jurul saptamânilor 6 sau 7.
In avicultura:
    In privinta galagiei pe care o genereaza, poate fii încadrat între mediu si galagios. Asigurati regulat ramuri proaspete intrucât este o specie "rozatoare" recunoscuta. Aclimatizata, este o specie cu o rezistenta mare si putin sensibila la condiitile de trai/mediu. Devine usor increzatoare. Îi place sa faca baie sau sa fie stropita cu apa. Instituirea unei colonii din aceasta specie, presupune un aviariu cât mai spatios posibil. Poate fii de asemenea crescut si în libertate.
Aviariul:
    Aviariu exterior/interior cu dimensiunile minime de 2.5 x 1 x 2 m cu adapostul alaturat, construit în asa fel încât sa asigure cel putin un spatiu de 1,5m2 de pereche în zona comuna de zbor/recreere. Temperatura exterioara nu trebuie sa scada sub minimul de 5°C. Pentru exterior, se recomanda o constructie metalica a aviariului iar adapostul sa fie construit din cutii din lemn de dimensiuni 24 x 24 x 35 cm si captusite cu rumegus.
Dieta :
    Amestec de seminte de sofran, hrisca, diverse soiuri de mei, hrana(seminte) de canar, ovaz, grâu si cânepa.; millet spray (also sprouted); sunflower in small quantities and sprouted; multe fructe (mere, banane, figs, struguri, rowan and elderberry); greenfood (dandelion, flowers, chickweed) si legume ( rose hips, half-ripened maize; carrot, sweet pepper, cucumber); eggfood, softened bread and biscuit for rearing.
Inmultirea în avicultura:
    Se obtine regulat si fara dificultati. Este avantajos sa se izoleze perechile in perioada imperecherii datorita agresivitatii de care dau dovada în perioada de împerechere. Împerecherea începe în Decembrie (aviariu interior) sau este posibila începand cu luna Februarie (aviariu exterior). Este recomandat ca cuiburile(cutiile) sa fie instalate în Aprilie pentru a evita orice fel de problema legata de oua.
    Femela depune în medie între 3 si 5 oua, incubatia durând în jurul a 23 de zile. Daca primul ouat este infertil, de obicei femela va depune un nou rând de oua. Penajul apare la 7 saptamâni, puii devenind independenti dupa 14 zile. Masculii se maturizeaza dupa 18 luni, dar prima împerechere debuteaza de obicei la vârsta de 3 ani
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one