Esti pe pagina lui Székely

 

- Chinchilla

In prezent nu mai am chinchile, dar poate voi avea din nou peste un timp.
Caracteristici generale
Chinchilla este un mamifer rozător care face parte din familia Lagostomidelor (Mamalia, subclasa Theria, grupa Eutheria, ordinul Rodentia, subordinul Hystricomorpha, familia Chinchiliade) şi este originar din America de Sud. Este un animal de talie mică şi nu măsoară mai mult de 25-30 cm, având o greutate medie, la maturitate, de 400-600 grame.
Ca înfăţişare se situează între iepure şi veveriţă, are ochi negri, strălucitori şi coadă lungă şi pufoasă. Membrele anterioare prezintă cinci degete şi sunt scurte, iar cele posterioare doar patru degete şi sunt mai lungi. Chinchilla este un animal nocturn, ierbivor, curat, liniştit, agreabil şi poate trăi până la 10-15 ani.
Chinchilla nu suportă prezenţa altor animale în jur, este foarte curios şi roade tot ce îi stă în cale.

Specii
Au existat trei specii de chinchilla: chinchilla laniger, chinchilla brevicaudata şi chinchilla rex sau chinchilla regală.
Chinchilla regală a dispărut complet, iar laniger (de culoare argintie) este cea mai răspândită în crescătorii. Culoarea părului de pe spate este gri-deschis, iar pe abdomen, alb-murdar. Mutaţiile genetice au dat naştere şi la alte culori ale acestei specii: albă, bej, mozaic, safir, neagră.

Creşterea Chinchillei
Chinchilla este un animal crescut în special pentru blana sa preţioasă, dar şi pentru carne, însă în plan secundar. Datorită desimii blănii şi a microclimatului specific, în blană nu găsim păduchi sau purici.
Creşterea lui nu este foarte costisitoare deoarece nu necesită spaţii largi, iar animalul este foarte rezistent şi puţin pretenţios.
Datorită caracterului său blând şi a înfăţişării agreabile, chinchilla poate fi crescut şi ca animal de companie în casă. Nu muşcă dacă este prins şi nici nu încearcă să evadeze.

Mecanisme de apărare
Când se simte în pericol îşi "lasă" părul, iar când este prins şi speriat, împrăştie din glanda perianală un miros foarte puternic, asemănător cu cel al migdalelor prăjite. Femelele speriate se ridică pe membrele posterioare şi elimină urină către atacator.
La animalele care şi-au "lăsat" părul, blana se reface în aproximativ 6-8 săptămâni şi ajunge la densitatea şi lungimea ideală după câteva luni.

Hrană
Principalele nutreţuri care intră în hrana mamiferului sunt fânul, concentratele, masa verde şi suculentele. Deşi este un animal de talie mică, tubul său digestiv măsoară 300 de cm.

Reproducere
Maturitatea sexuală apare la vârsta de 8-9 luni. Puii de chinchilla, la naştere, sunt îmbrăcaţi cu păr, au incisivi, ochii deschişi şi sunt foarte vioi. După 4-5 zile de viaţă ei consumă deja mici cantităţi de furaje. La această specie masculii sunt mai uşori decât femelele cu 50-100 grame.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one